utorak, 7. lipnja 2016.

Izložba 2. Denis Kraškovič i Gabrijela Rukelj Kraškovič, Klášter Zlatá Koruna 2016

29.05. - 30.06.2016.


IZLAZAK IZ SADAŠNJE SITUACIJE (Strategije prividnih negacija)
Ima li u ovoj zagušenoj eri, medijsko tehnoloških, bizarno agresivnih poruka, zapravo reklama, raznoraznih  umjetničkih “konceptualizama” u dnevno-političkim službama, mjesta za izražavanje jedne jednostavne i najneophodnije ljudske potrebe - ljubavi!





Pred vama su dvoje ljudi, koji posredujući svojim radovima, baratajući principima ”prividnih negacija”, ustvari afirmiraju pad lažnih vrijednosti.
Tako Gabrijela kroz sustave intervencija, pretvara nepročitane, ili više nepotrebne, zanemarene textove, stranice, otrgnute entitete u primjećeno, viđeno, ”vrijedno” - ponovno osmišljeno!
“Mala “slova postaju “velike“ slike, ne po njihovoj fizičkoj dimenziji, već unutarnjoj snazi i sposobnosti,  mogućnosti (nama svima toliko potrebne  pozitivne , “unutarnje”) promjene i rasta.
Nećete ni pomisliti da Denisovo, ponekad, baratanje  “ne” pojmovima , prefixima, nije ono što je.
Vidjet ćete ono što je, što ne laže!
To je razlika između njega, njegovog rada i drskih, kako “oni” to zamišljaju, ”pragmatičnih” i ispraznih komercijalnih poruka raznoraznih kompanija, kampanja  i shopping centara, kojima smo poplavljeni.








Jedina prava kompanija koja postoji na svijetu je kreativna kompanija ljubavi, a radovi koje vidite su tvar koja nam pomaže osjetiti to, “stati na loptu”, kod Gabrijele vidjeti “nečitko” i nevidljivo, pretvoriti bezvrijedno u vrijedno, potrebno. Čista ekologija duha.







Denis će Vam kroz svoje prodorne i direktne poruke, prikazati malo, neprimjećeno, zanemareno, ponovno  ćete vidjeti!
I u tom grmu leži zec - jer u ljudskoj je prirodi gledati i vidjeti, a ne biti zatupljen i ispražnjen.
Dakle, pridružite nam se u ovoj potrazi  za samoj srži “duha ljudskosti”, ”prepustite se“ čarima i magijama Denisovih i Gabrijelinih umjetničkih transformacija i njihovoj ljubavi prema onome, kao što bi rekao  dobri stari Y. Klein, jedinome što nam zapravo NE pripada, a to je - sam život!

Danko Friščić






Nema komentara:

Objavi komentar